mandag
jun132011

Nyperosa og Havsula på Utsira fyr

Nyperosa og Havsula trives godt på Utsira Fyr. Med fyret i ryggen, Kristian Sunde sine to tøffe menn ved sin side og hav på alle kanter er dette helt spektakulært og vakkert. Anbefaler virkelig folk å legge turen til den grønne øya!     FOTOALBUM FACEBOOK, KLIKK HER!

tirsdag
apr262011

Artikler, fotoalbum og video av plasthytta HÅBET

tirsdag
apr262011

HÅBET er tent på Utsira!

-Håpet er det våkne menneske sin drøm, sa Aristoteles. 

I en tid da vi stadig forbruker mer og mer, kaster vi og mer og mer. Søppelet vårt havner på avveie. Noe havner i havet. Og skylles i land på strender og forurenser vakker natur. Tidligere var søppel som drev i land ofte biologisk nedbrytbar materiale som trevirke av forskjellig  slag - rekved. Langs hele kysten vår har det vært tradisjon for å samle dette inn fordi det var nyttig og kunne brukes til å bygge nye ting av. Det var en ressurs. Det man ikke samlet det inn, forsvant etterhvert tilbake til naturen. Idag er mye av søppelet som driver i land av plastikk. Plast forsvinner ikke, det blir bare mindre. Når plastbitene er små nok, spiser fuglene det. En fugl klarer ikke å fordøye en plastkork, f.eks. Den blir værende i magen. Når det er kommet tilstrekkelig med korker og annet søppel i magen, så dør den tilslutt. Vi står ovenfor store miljøutfordringer innen marin forsøpling. 
Noe må gjøres. For det første slutte å kaste plastsøppel i naturen.For det andre plukke opp plastsøppel fra naturen. For det tredje kildesortere plastsøppel.
Når plast blir gjenvunnet er det en ressurs for oss. Når plast flyter rundt på havet er det en trussel for dyreliv, for oss -og for økosystemet. Det er i dag 6 ganger mere plast enn plankton i havet. En sjøfugl som dør har i snitt 44 plastbiter i magen.
Selv om det ser mørkt ut må vi aldri miste håpet. Derfor har vi bygget en hytte av plast som er drevet i land på vakre Utsira. Hytta er et vitnesbyrd over hva som faktisk kastes. Den er og et rom til ettertanke og et vindu mot vår fantastiske natur  -som vi må ta vare på og verne om - fordi naturen er ryggraden i oss.
Dette Håbet er min drøm. En drøm om at det nytter og at vi sammen kan forandre verden. Transformasjon, forvandling - RESIRKULERING, gjennvinning!

 

Det populære bandet Myrull åpnet utstillingen, se en snutt her: Håbet er tent på Utsira

 

tirsdag
apr262011

Skal forvandle plast fra havet til vakker hytte

Den 11. april setter jeg i gang prosessen med å bygge den første hytta av marint søppel i havgapet på naturskjønne Utsira. Med eget "søppelteam", og lokalbefolkningen engasjert, starter arbeidet med å forvandle plastavfall til tankevekkende kunst. Hytta på Utsira er et pilotprosjekt for 9 lignende krypinn som er planlagt langs kysten av Hvaler, Lista og Svalbard i 2012.

Jeg håper at folk skal slutte å kaste plastsøppel i havet.  Det er 6 ganger mer plast enn plankton i havet. Fisk og fugl forveksler plast med mat, spiser den og dør av forsøplingen.  98 % av all død sjøfugl har plast i magen. Verdenshavene flyter over av plast som sakte men sikkert går inn i det store kretsløpet. Tilslutt ender giftstoffene opp på middagsbordet ditt. 

I løpet av 2012 skal Egeland og hennes søppelteam å reise 9 små hytter av vrakplast funnet langs norske strender. Utsira, Lista, Hvaler og Svalbard skal alle være vertskap for Håbet, som Egeland kaller prosjektet sitt. Målet er å sette fokus på og synliggjøre marin forsøpling gjennom lokal deltagelse. Først i innsamling og opprydding, deretter gjennom å skape noe vakkert og meningsfullt ut av avfallet. Hyttene skal være åpne for bruk.

DOKUMENTARFILM: Sanden Media følger prosjektet allerede fra Utsira for produksjon av dokumentarfilm. Filmselskapet planlegger også å utarbeide undervisningsfilm for barne- og ungdomskolen.  

MILJØFOKUS: Små Hytter er en filosofisk kunstinnstallasjon som tidligere har besøkt Steilene i Oslofjorden og Lista Fyr. Den gang var budskapet: "Hvor stor må ei hytte være for å nyte en kaffi på trappa?" Utstillingen har høstet oppmerksomhet og har vært besøkt av tusenvis med lange ventelister for overnattinger. For info se her: www.facebook.com/nyperosa

Årets utstilling viderfører miljøprofilen. Denne gangen handler det om de enorme mengdene plast som flyter rundt i verdenshavene og truer dyrelivet. 

KUNNSKAP OG OPPLYSNING: Som en del av prosjektet tilbyr Egeland gjesteforelesning i barnehager, barne - og ungdomskolen, vidergående skole og universitet. 

-Hytta heter Håbet. Det er fordi vi aldri må miste håpet, sier Solveig Egeland. -Selv om ting ser mørkt ut, må vi ikke gi opp. Livet handler om evne å forvandle vonde ting om til gode ting. Slik er det og med plast. Forstår folk at vi må resirkulere og gjenvinne, har vi knekt koden. Da er det håp. 

 -Søppel på rett plass er en ressurs. Søppel på avveie skaper problemer. 

TEAM SØPPEL: Solveig Egeland Arealplanlegger med spesialitet på kulturlandskap. Har jobbet som miljøvernleder og bygningsantikvar. Jobber nå prosjektbasert med miljø, natur, arkitektur og kulturlandskap. Fast spaltist i magasinet Lev Landlig. Har både en faglig- og kreativ tilnærming til natur og miljøvern gjennom å bruke kunst som virkemiddel for å sette dagsorden på en annerledes måte. Målet er å favne flest mulig av befolkningen - skape refleksjon og varige holdningsendringer.

En artikkel om Solveig og hennes forhold til gjenbruk:

http://www.alltihemmet.se/Artiklar/Med-aterbruk-som-livsstil/

Linn Knudsen Arkeolog med spesialitet på kystkultur og kulturell turisme. Har prosjekterfaring fra Nortrail. Har tidligere arbeidet med barn, unge og kunst under prosjektet FRI på Lista.

Rolluf Dunsæd Kreativ snekker og spesialpedagog. Erfaring fra barn, unge og kunst. Ekspert på å lure folk.

torsdag
mar242011

Søppeltokt på Utsira

Da er vi igang med forberedelsene til årets første utstilling som skal åpne 17 april på Utsira. Solveig og Peggy Sue har inntat norges svar på Aidensfield og koser seg i dette fantastiske landskapet. Vi bor i kunstner/fyrboligen med utsikt rett til England. I dag var vi på søppeltokt i stranda på jakt etter materialer til å bygge Håpet (den gul-grønne hytta) av. Med oss var barnehagen og skolen. En fantastisk gjeng! -Og vi fant, vi fant! Dessverre, må vi si, så er det helt utrolig, ubegripelige mengder med PLAST-søppel som driver i land her i dette lille paradiset. Søppel som ikke bare er stygt, det er og farlig for fugl og fisk. Vi plukket opp masse som vi nå skal TRANSFORMERE om til ei vakker hytte med navn HÅPET. -For, vi må aldri miste håpet om at det nytter! Solveig laget sin aller første filmsnutt, se her: Søppeltokt på Utsira