lørdag
aug022014

Svalbard, day 5


 

Today we got more in to the visual part. Now we have to arrange all our findings in a way that displays what sort of litter that have been found aorund the islands. 

fredag
aug012014

Svalbard, day 04

The garbage has arrived ! We spent the morning going through everything and placed it into categories. Fishingnets, plastic cans, bottles, shoes and all the colorful bouys have finally filled up the Ocean Hope site.

Søppelet har kommet i land! Vi brukte morgenen på å sortere alt i kategorier. Fiskegarn, platkanner, flasker, sko og fargerike bøyer fyller nå Ocean Hope området.

fredag
aug012014

Svalbard, day 03

 

 

 

It´s day 3, the main wooden contruction is up and it´s high! We finnish the back wall with wooden logs and the weave with fishing nets can start.

Det er dag 3, hovedkonstruksjonen i tre er oppe og det blir høyt! Vi bygger ferdig bakveggen med hele tømmerstokker og starter på veven med fiskenett.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Utöver vävandet snickrades det mer på självaste taket och rummet inne i pyramidkonstruktionen. Betraktar-positionen.

Fastän att det finns mycket att göra börjar det ändå märkas, på grund av att båten med drivskräp ligger i Isfjorden, att vi inte har tillräckligt med byggmaterial. Vilket ju känns som en renodlad paradox - vi som vill att utsläpp och nedskräpning av arktiska havet skall minskas och kontrolleras - inte har tillräckligt av det.
Runt lunchtid fick vi ett meddelande om ett trålnät som drivit i land på en strand längre bort. Vi fick veta att det var ett relativt litet nät, men alla ville åka dit och hjälpas åt, vilket var bra. För när vi kommer bort till nätet visade det sig att vara en hel trållängd av nät som flutit i land, det krävs tio personer att få det från stranden och upp på bilflaket. 
Tillbaka på byggplatsen efter någon timmes jobb ropar Andreas ”Toppen är klar, stämningen kräver en takkrans”, vi på marken kikar upp på gubbarna som sitter ca 3 meter upp i luften och dinglar med benen. ”Klart bygget skall ha det!” sa vi och Tone, Annelie och Anne sätter igång med att göra en sådan. Med Kransen runt halsen klättrar Anne upp till toppen och placerar den. Majestätiskt! 

Trots seriositeten i det vi gör, gör vi det med barnslig entusiasm med stora sjok av lek och skratt. Vi känner att, i alla dessa allvarliga och tragiska svårigheter som vi människor och miljö ställs inför, behövs det humor. Humor och glädje ger så mycket energi att tackla problem, problem som ofta sopas under mattan och glöms bort, tills de gör sig påminda igen…

 

onsdag
jul302014

Isbjörn havnet i garnet på Svalbard

onsdag
jul302014

Svalbard, Dag 2

Äta frukost på hotellet har redan blivit en vana, ett nöje, en morgon ritual. 
  Efter frukosten delar teamet på sig, Annelie och Måns skall  jobba med bilder och dagboksskrivande. Solveig göra sitt. Andreas och Jess ska hålla ställningarna på stranden med Ole, Anne och Tone. Steffan dokumentera och filma.
  Vi har tur med vädret idag med, det är soligt.
  Dagen går väldigt fort. Innan dagen är slut har det byggts golv, påbörjats väggar och förberetts massa pluggar till bygget. Ocean Hope växer varje dag.
  Dag två når sitt slut, och vi säkrar ännu en tradition som alla verkar jämbördigt förtjusta i - en kall öl, i gott sällskap, med en gemensam förundran för den högtstående kvällssolen.